Wat is een tiny house?

Wat is een Tiny House?

Een tiny house is een klein huisje met een oppervlakte van maximaal 50m². Tiny houses onderscheiden zich van andere kleine woonvormen door de focus op duurzaamheid. De filosofie van de tiny house movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.

Tiny houses zijn vanaf het begin af aan ontworpen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Ze maken gebruik van innovatieve technologieën om op lange termijn energie en daarmee ook geld te besparen.

Wonen in een tiny house is dus beter voor je portemonnee maar ook beter voor je ecologische voetafdruk. Er zijn veel verschillende technieken waar een tiny house van gebruikt maakt om efficiënt om te gaan met energie.

Isolatie speelt hierbij een grote rol. Een goede isolatie bespaart namelijk zowel bij het verwarmen als het verkoelen enorm veel energie.

Hoe ziet een tiny house eruit?

Omdat tiny houses zo klein en betaalbaar zijn, heb je veel invloed over hoe deze eruit komt te zien. Je kunt je tiny house dus helemaal aanpassen naar je eigen wensen!

tiny-houses

Dit zie je dan ook terug bij alle verschillende tiny houses. Bijna elk tiny house is uniek en is aangepast aan de woonwensen van de bewoner.

Er zijn heel veel mooie voorbeelden te vinden maar persoonlijk vind ik dit een inspirerend voorbeeld van hoe een tiny house eruit kan zien:

Tiny houses hebben vaak wielen, vooral omdat de bewoner er dan waarde aan hecht dat het tiny house makkelijk te vervoeren is. Dit geeft een nog vrijer gevoel. Maar er zijn ook veel tiny houses zonder wielen.

Hoeveel kost een tiny house?

Tiny houses komen in veel verschillende vormen en maten. De prijzen lopen dus ook erg uiteen. Om je een beetje een idee te geven heb ik hier een schatting gemaakt.

  • €80.000 – Zelfvoorzienend Tiny House
  • €50.000 – Standaard Tiny House
  • €30.000 – Casco Tiny House
  • €20.000 – Zelfbouw

Hier heb ik een uitgebreider artikel geschreven over: de kosten van een tiny house. In dat artikel geef ik wat meer uitleg over waar deze kosten vandaan komen.

Zelfvoorzienend wordt in het Engels ook wel off grid genoemd. Dit betekend dat je tiny house dus niet afhankelijk is van aansluitingen op water, elektra of riolering. De reden dat deze optie duurder is, is omdat er veel extra kosten komen kijken voor de apparatuur. Denk hierbij aan een complete zonne energie installatie, regenwater opvang, compost toilet en een helofytenfilter.

De eenmalige kosten hiervan zijn hoog maar met deze apparatuur kun je op lange termijn veel geld besparen.

Tiny House Beweging

De tiny house beweging is een internationale beweging waarbij mensen kiezen voor een minimalistische manier van leven. Genoegen nemen met genoeg. Het doel is niet om zo zuinig mogelijk te leven. Maar om alleen te gebruiken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en niet meer.

Het is een reactie op het materialisme en de consumptie maatschappij. Over het algemeen vinden de mensen die kiezen voor een tiny house relaties en ervaringen belangrijker dan spullen. Wonen in een tiny house biedt financieel uiteraard veel voordeel, hierdoor kunnen bewoners minder werken en hebben ze meer tijd om te besteden aan de dingen die zij echt belangrijk vinden.

De geschiedenis van de tiny house beweging

Zoals veel bewegingen komt ook deze beweging uit de Verenigde Staten. De instortende economie en natuurrampen als orkaan Katrina zorgde ervoor dat veel mensen hun huizen kwijtraakten. Ook werd het voor starters steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden.

Dee Williams en Jay Shafer zijn pioniers geweest in de tiny house beweging. Als reactie op het gebrek aan woningen zijn zij hun eigen huizen maar gaan bouwen.

Al snel werden andere mensen geïnspireerd door dit idee en zijn zij ook tiny houses gaan bouwen. De beweging werd langzaam steeds groter en nu vind je ook in Europa een scala aan tiny houses.

Tiny House beweging in Nederland

In Nederland is de tiny house beweging enorm in opkomst. Elk jaar raken meer mensen geïnspireerd door deze “way of life”. Men noemt het een levensstijl omdat mensen niet zozeer kiezen voor het tiny house maar om de manier van leven die het tiny house mogelijk maakt.

Sinds 2016 is de website TinyHouseNederland.nl in het leven geroepen. Momenteel wordt deze onderhouden door een groep individuen die zich inzetten om kennis te delen, samenwerkingen te stimuleren en om de tiny house beweging in zijn geheel te steunen.

Maar we hebben in Nederland ook onze eigen pioniers. Een paar van deze pioniers zijn:

Marjolein Jonker van Marjoleininhetklein.nl:

Jan-Willem en Noortje van TinyHouseAcademy.nl:

Wat is jou reactie?

Leuk dat je het tot het einde gehaald hebt! Hopelijk heb je ook wat gehad aan de informatie die ik hier verzameld heb. Ik ben er aardig lang mee bezig geweest en zou het superleuk vinden als je hieronder een berichtje achter laat!