Wat is een Tiny House?

Een tiny house is een woning met een oppervlakte van maximaal 50m². Tiny houses onderscheiden zich van andere kleine woonvormen door de focus op duurzaamheid. De filosofie van de tiny house movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.

Tiny houses zijn vanaf het begin af aan ontworpen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Ze maken gebruik van innovatieve technologieën om op lange termijn energie en daarmee ook geld te besparen.

tiny-house-voorbeeld

De meeste tiny houses hebben wielen omdat ze dan nog meer vrijheid hebben. Maar er zijn ook heel veel tiny houses zonder wielen. Wielen zijn dus geen vereiste.

De Tiny House Beweging

De tiny house beweging is een internationale beweging waarbij mensen kiezen voor een minimalistische manier van leven. Genoegen nemen met genoeg..

Het doel is niet om zo zuinig mogelijk te leven. Maar om efficiënt en bewust te leven.

Het is een reactie op het materialisme en de consumptie maatschappij. Over het algemeen vinden de mensen die kiezen voor een tiny house spullen minder belangrijk dan relaties en ervaringen.

Wonen in een tiny house biedt financieel uiteraard veel voordeel, hierdoor kunnen bewoners minder werken en hebben ze meer tijd om te besteden aan de dingen die zij echt belangrijk vinden.

Idealiter is een tiny house ook klimaatneutraal, co2 neutraal en zelfvoorzienend. Oftewel het produceert geen co2 wat het niet opneemt en produceert een stuk minder afval. En zelfs als het tiny house niet helemaal klimaatneutraal is dan gebruik je alsnog een stuk minder energie en water dan in een regulier huis.

De geschiedenis van de tiny house beweging

Zoals veel bewegingen komt ook deze beweging uit de Verenigde Staten. De instortende economie en natuurrampen als orkaan Katrina zorgde ervoor dat veel mensen hun huizen kwijtraakten. Ook werd het voor starters steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Dee Williams en Jay Shafer zijn pioniers geweest in de tiny house beweging. Als reactie op het gebrek aan woningen zijn zij hun eigen huizen maar gaan bouwen. In principe waren er eisen aan de minimale afmetingen van een huis in Amerika, deze zijn door hen omzeilt door het huis op een trailer te bouwen. Al snel werden andere mensen geïnspireerd door dit idee en zijn zij ook tiny houses gaan bouwen. De beweging werd langzaam steeds groter en nu vind je ook in Europa een scala aan tiny houses.

Het esthetische aspect

Het oog wil natuurlijk ook wat en veel mensen kiezen onder andere voor een tiny house omdat ze het erg mooi vinden. Als je een klein huis helemaal zelf kunt ontwerpen dan is er automatisch meer ruimte voor detail, aangezien elke vierkante meter maximaal gebruikt moet worden. Zo kun je het precies creëren wat jij wilt. Bovendien heeft een tiny house een bepaalde charme die je niet vindt in een groter huis.

Hoe werkt het in Nederland

De tiny house beweging staan in een lijn met duurzamer leven en meer doen om het klimaat te sparen. In Nederland heb je wel al passiefhuizen, huizen die klimaatneutraal zijn. Een tiny house is dit vaak ook en daarom moet de wet wel meegaan met deze innovatie.

De nadelen van wonen in een tiny house

Voordelen van het wonen in een tiny house hebben we al veel voorbij zien komen. Het scheelt je bakken vol met geld, het is beter voor het milieu, het is esthetisch bevredigend en je kent veel vrijheid. Toch heet elke levenskeuze ook zo zijn nadelen, en ook die moet je overzien als je overweegt om in een tiny house te wonen.

Als eerste heb je natuurlijk minder ruimte. Een ruime badkamer zit er bijvoorbeeld niet in. Dit kan vooral moeilijk zijn als je kinderen hebt of van plan bent om kinderen te krijgen. Met een hele familie kan het erg krap worden. Vooral als de kinderen ouder worden wordt ook gebrek aan privacy een probleem. Ook heb je uiteraard minder ruimte voor opslag. Dit kan je zowel als een voordeel of nadeel zien. Aan de ene kant moet je spullen wegdoen die je liever had gehouden maar je moet ook een hoop rommel wegdoen.

Wat voor sommige mensen ook lastig kan zijn is dat er weinig ruimte is voor gasten. Het vieren van kerstmis met de hele familie zal in een tiny house erg lastig worden. Ook kunnen mensen vaak niet blijven logeren door gebrek aan ruimte.

Kortom, de tiny house beweging is een belangrijk beweging die de problemen van nu aankaart. Het wonen in een tiny house heeft veel voordelen maar is zeker niet voor iedereen haalbaar. Wil je het echt? Dan is er altijd een manier om dit te regelen.

Wat is jou reactie?

Leuk dat je het tot het einde gehaald hebt! Hopelijk heb je ook wat gehad aan de informatie die ik hier verzameld heb. Ik ben er aardig lang mee bezig geweest en zou het superleuk vinden als je hieronder een berichtje achter laat!

Tips, ideeën, klachten, suggesties, adviezen of opmerkingen alles is welkom!

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *