Wat is een Tiny House

Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een kleine woning met een oppervlakte van maximaal 50m². Een Tiny House onderscheidt zich van andere kleine woonvormen door de focus op duurzaamheid. De filosofie van de Tiny House Movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.

De Tiny House Movement

is een reactie op de consumptie maatschappij. Het is een beweging waarbij minimalisme en milieuvriendelijkheid centraal staan.

Een Tiny House is een logische keuze omdat er zowel tijdens de bouw als het wonen in een Tiny House er minder energie en middelen verbruikt worden.

Juist omdat een Tiny House zo klein is, kunnen de bewoners ervan extra investeren in duurzame technieken en materialen om het huisje zo duurzaam mogelijk te maken.

Misschien dat je de trend al voorbij hebt zien komen, maar steeds meer mensen gaan wonen in wat ze een tiny house. Letterlijk vertaalt dit natuurlijk als klein huis en in feit is het dat ook. Toch gaat deze beweging om meer dan mensen die simpelweg kleiner willen wonen. Dus, wat is een tiny house en wat is de tiny house beweging?
 
Een tiny house is dus een klein huis waar de bewoners er over het algemeen een minimalistische en milieuvriendelijke leefstijl op nahouden. Bij een tiny house draait het niet zozeer om de grootte van het huis maar om het idee dat je alleen de ruimte hebt die je daadwerkelijk nodig hebt. Toch verstaan we onder een tiny house over het algemeen huizen die kleiner zijn dan 50 vierkante meter.
 
Naast tiny houses bestaan er ook nog small houses en micro houses. Het micro house is nog kleiner en is ook mobiel, waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Het micro house wordt veelal gebruikt door digitale nomaden. Dit zijn mensen die via het internet en dus locatieonafhankelijk kunnen werken. Dus kunnen zij in een micro house worden terwijl ze reizen. Een small house is weer net wat groter dan een tiny house, al is het nog steeds maximaal vijftig vierkante meter. Het grote verschil is hier dat een small house wel op een fundering wordt gebouwd.
 

De filosofie van een tiny house

Sommige mensen kiezen voor een tiny house simpelweg omdat ze niks anders kunnen betalen. In veel groter Amerikaanse steden is dit een veelvoorkomend probleem. Zeker wanneer je als twintiger een enorme studieschuld met je meesleurt. Maar de tiny house beweging zelf draait om wat meer dan geldtekort, er zit een ware filosofie achter.
 
Het idee van wonen in een tiny house heeft er ook heel erg mee te maken om tegen het materialisme en kapitalisme in te gaan. De bewoners hechten weinig waarde aan spullen maar veel waarde aan bijvoorbeeld relaties en het opdoen van ervaringen. Wonen in een tiny house biedt financieel uiteraard veel voordeel, hierdoor kunnen bewoners minder werken en hebben ze meer tijd om te besteden aan de dingen die zij echt belangrijk vinden.
 
Idealiter is een tiny house ook klimaatneutraal, co2 neutraal en zelfvoorzienend. Oftewel het produceert geen co2 wat het niet opneemt en produceert een stuk minder afval. En zelfs als het tiny house niet helemaal klimaatneutraal is dan gebruik je alsnog een stuk minder energie en water dan in een regulier huis. Ook het huis zelf wordt vaak gebouwd van natuurlijke materialen zoals hout, kurk of riet. Doordat het huis uit dergelijke lichte materialen wordt gebouwd is er ook geen noodzaak om het huis op een fundering te plaatsen. Natuurlijk kun je het wel van steen bouwen en op een fundering zetten, dat is een small house. Ook hoef je in principe geen verbinding met de buitenwereld te hebben als het tiny house zelfvoorzienend is. Dit betekent niet dat alle bewoners van een tiny house midden in een bos wonen weg van iedereen, maar het kan wel.
 
Een andere waarde die belangrijk is in de tiny house beweging is vrijheid. Als het huis inderdaad op een trailer staat dan kun je het in principe altijd meenemen als je naar een andere plek wilt verplaatsen. Of je nu veel wilt reizen of vaak moet verhuizen voor werk, beide is geen probleem met een tiny house.
 

De geschiedenis van de tiny house beweging

Zoals veel bewegingen komt ook deze beweging uit de verenigde staten. De instortende economie en natuurrampen als orkaan Katrina zorgde ervoor dat veel mensen hun huizen kwijtraakten. Ook werd het voor starters steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Dee Williams en Jay Shafer zijn pioniers geweest in de tiny house beweging. Als reactie op het gebrek aan woningen zijn zij hun eigen huizen maar gaan bouwen. In principe waren er eisen aan de minimale afmetingen van een huis in Amerika, deze zijn door hen omzeilt door het huis op een trailer te bouwen. Al snel werden andere mensen geïnspireerd door dit idee en zijn zij ook tiny houses gaan bouwen. De beweging werd langzaam steeds groter en nu vind je ook in Europa een scala aan tiny houses.
 

Het esthetische aspect

Het oog wil natuurlijk ook wat en veel mensen kiezen onder andere voor een tiny house omdat ze het erg mooi vinden. Als je een klein huis helemaal zelf kunt ontwerpen dan is er automatisch meer ruimte voor detail, aangezien elke vierkante meter maximaal gebruikt moet worden. Zo kun je het precies creëren wat jij wilt. Bovendien heeft een tiny house een bepaalde charme die je niet vindt in een groter huis.
 

Hoe werkt het in Nederland

Op het gebied van wetgeving wordt het tiny house nog niet erkend in Nederland. Momenteel wordt een tiny house nog gezien als een recreatiewoning, waardoor je er dus niet hele jaar mag wonen. Toch wordt er gehoopt dat dit binnenkort zal veranderen. De tiny house beweging staan in een lijn met duurzamer leven en meer doen om het klimaat te sparen. In Nederland heb je wel al passiefhuizen, huizen die klimaatneutraal zijn. Een tiny house is dit vaak ook en daarom moet de wet wel meegaan met deze innovatie.
 

De nadelen van wonen in een tiny house

Voordelen van het wonen in een tiny house hebben we al veel voorbij zien komen. Het scheelt je bakken vol met geld, het is beter voor het milieu, het is esthetisch bevredigend en je kent veel vrijheid. Toch heet elke levenskeuze ook zo zijn nadelen, en ook die moet je overzien als je overweegt om in een tiny house te wonen.
 
Als eerste heb je natuurlijk minder ruimte. Een ruime badkamer zit er bijvoorbeeld niet in. Dit kan vooral moeilijk zijn als je kinderen hebt of van plan bent om kinderen te krijgen. Met een hele familie kan het erg krap worden. Vooral als de kinderen ouder worden wordt ook gebrek aan privacy een probleem. Ook heb je uiteraard minder ruimte voor opslag. Dit kan je zowel als een voordeel of nadeel zien. Aan de ene kant moet je spullen wegdoen die je liever had gehouden maar je moet ook een hoop rommel wegdoen.
 
Wat voor sommige mensen ook lastig kan zijn is dat er weinig ruimte is voor gasten. Het vieren van kerstmis met de hele familie zal in een tiny house erg lastig worden. Ook kunnen mensen vaak niet blijven logeren door gebrek aan ruimte.
 
Het laatste nadeel is de wetgeving waar we momenteel nog mee te maken hebt. Een tiny house wordt niet als officiële woning gezien en dus mag je er officieel niet het hele jaar in wonen. Zo moet je dus ook nog een ander officieel adres hebben. Als je jong bent dan kan dit bijvoorbeeld bij jouw ouders zijn, maar als koppel wordt het toch al snel lastiger.
 
Kortom, de tiny house beweging is een belangrijk beweging die de problemen van nu aankaart. Het wonen in een tiny house heeft veel voordelen maar is zeker niet voor iedereen haalbaar. Wil je het echt? Dan is er altijd een manier om dit te regelen.