Complete gids voor tiny house verwarming

Het maakt niet uit hoe gezellig je jou tiny house maakt, je zult toch ook een manier moeten vinden om deze te verwarmen!

Het verwarmen van je tiny house is een enorme energie slurper. Bij standaard woningen gaat ongeveer 60% van de gebruikte energie naar het verwarmen van de woning.

Nu zijn tiny houses natuurlijk vanaf het begin af aan ontworpen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Vanwege het woonoppervlakte en de hoge isolatie zal er veel minder energie nodig zijn om een tiny house warm te houden. Maar desalniettemin verwacht ik nog steeds dat zelfs in een tiny house de meeste energie gebruikt wordt om het tiny house warm te houden.

Het is daarom zeker de moeite waard om de voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden te verkennen om er zo achter te komen welke vorm van verwarmen het beste bij jou past.

Wat is de beste manier om te verwarmen?

Nu is het ook zo dat er niet één manier is die de beste manier is voor iedereen. Het verschilt per situatie wat een betere verwarmingsoptie is.

verwarming-tiny-house

Een houtkachel kan bijvoorbeeld voor sommige mensen een ideale oplossing zijn, die gelijk ook een stuk gezelligheid in huis haalt.

Maar niet iedereen vindt het fijn om elke dag wakker te worden in een koud huis om vervolgens aan het begin van de dag een fikkie te moeten stoken.

Daarnaast moet je ook denken aan de capaciteit van je verwarming. Een kleine ruimte als een tiny house veranderd al snel in een sauna als je gebruikt maakt van een te grote verwarming installatie. Maar te koud is natuurlijk ook niet gewenst. Daarom moet je een systeem hebben dat precies past bij het formaat van jouw huis.

Lange termijn investering

En als laatste is budget belangrijk. Soms kost het meer om iets te laten installeren, maar is het op lange termijn veel goedkoper. En sommige opties zijn goedkoop om te installeren, maar kosten je in de loop dat de tijd veel meer geld. Houd hier dus goed rekening mee, wanneer je je opties gaat overwegen.

Isolatie

isolatie-waardeVoordat je begint met het kiezen voor een geschikte verwarming optie is het verstandig om er zeker van te zijn dat je tiny house goed geïsoleerd is.

Een goede isolatie is super belangrijk omdat je hiermee op lange termijn niet alleen veel geld mee kan besparen. Maar ook omdat het een veel duurzamere keuze is. Des te meer je jou tiny house kunt isoleren des te minder energie je straks hoeft te verbruiken om het warm te houden.

Elektrische verwarming

Het elektrisch verwarmen van je tiny house is in de meeste gevallen een inefficiënte oplossing. Het kost namelijk veel stroom om elektriciteit om te zetten naar warmte.

De aankoop en aansluiting zijn dus erg makkelijk en goedkoop maar op lange termijn is het meestal een inefficiënte manier om je tiny house te verwarmen.

Als je op een groene manier veel stroom op kunt wekken dan kan het nog de moeite waard zijn. Een stromend watertje in de buurt waar je een waterturbine mag neerzetten zou dan nog een van de best mogelijke scenario’s zijn. Een waterturbine kan namelijk veel stroom opwekken.

Als je dit niet hebt dan zul je vanwege de grote hoeveelheid stroom die je nodig hebt aangesloten moeten op een stroom netwerk. Je hebt verschillende elektrische verwarmingen:

Luchtblazers
De luchtblazers blazen warme lucht in de ruimte, waardoor die snel warm wordt. Het nadeel is wel dat hij veel lawaai maakt. Ook zijn ze niet ideaal voor mensen met allergieën, omdat ze voor veel lucht en stof verplaatsing zorgen.

Convectoren
Bij een convectorkachel stroomt koude lucht langs een warmte element, waardoor er verwarmde lucht opstijgt. Hij warmt de ruimte gelijkmatig op en heeft in vergelijking met ander elektrische verwarmingen een laag energie verbruik. Hij is redelijk groot van formaat, maar is wel geluidloos.

Keramische verwarming
Bij een keramische verwarming word een keramische element verwarmd, deze geeft warmte af aan de luchtstroom die hier langs komt. Het geeft een aangename warmte af en is niet belastend voor de luchtwegen. Ze zijn meestal kleiner van formaat en zijn energiezuinig.

Halogeen verwarming
Bij een halogeen verwarming wordt er door middel van een gloeidraad warmte afgegeven aan de lucht. Het is ideaal op ruimtes snel mee op te warmen, maar hierbij verbruikt hij wel redelijk veel stroom.

Infrarood verwarming
Als eerste zullen personen en materialen verwarmd worden, daarna pas de lucht. Dit komt door de infrarood lichtstralen die uitgezonden worden en zorgt voor een optimaal warmte gevoel.

Omdat je dus niet de hele ruimte hoeft te verwarmen maar de warmte straling meer gericht is op je lichaam hoef je dus minder energie te gebruiken.

Olieradiatoren
Hij geeft warmte af aan de lucht doordat er olie wordt verwarmd en door de radiator heen circuleert. Hij warmt traag op, maar is wel effectief om een ruimte langdurig warm te houden. Het voordeel is dat de lucht niet droog wordt en hij geeft ook nog veel warmte af wanneer hij al afstaat.

Voordelen elektrische verwarming:

 • Aanschaf is niet duur
 • Makkelijk te vinden
 • Geen installatie nodig, gewoon inpluggen aan het stroom
 • Je kan makkelijk het juiste formaat voor jou tiny house vinden
 • Heel goed te reguleren

Nadelen elektrische verwarming:

 • Gebruikt vloerruimte
 • Ze zien er niet erg mooi uit
 • Duur om te laten draaien door het stroomverbruik
 • Gebonden aan een stroom aansluiting

Kosten: €12,- tot €120.-

Houtkachel of pelletkachel

Het voordeel van een houtkachel is dat je je huis lekker warm kan houden in de winter, wanneer de stroom uitgevallen is. Ook kan je makkelijk een pannetje met water verwarmen voor thee of om de afwas mee te doen.

houtkachel-tiny-houseEen houtkachel geeft een huiselijk gevoel en staat ook erg leuk in een Tiny House. Wel brengt het meer werk en rommel met zich mee met houtstukjes en schors dat van het hout afvalt en de as uit de kachel zelf.

Het is lastig om een houtkachel te vinden die geschikt is voor een Tiny House, de meeste kachels zijn namelijk te groot voor zo’n kleine ruimte. Wanneer je een te grote kachel in je Tiny House plaatst verandert hij binnen de kortste keren in een sauna, je hebt het dan niet meer koud, maar is niet helemaal wat je wilt. Een houtkachel neemt veel ruimte op in je huis, niet alleen voor de vloerruimte waar hij daadwerkelijk op staat. Maar ook de ruimte eromheen moet vrij zijn, omdat er anders dingen kunnen verbranden en uiteindelijk zelfs in brand kunnen komen te staan.

Als laatste moet je denken aan hoe een houtkachel je leven beïnvloed. Je moet er namelijk veel tijd in steken. Hout moet gekapt worden en in kleinere stukken gehakt worden. Dit moet je vervolgens allemaal op elkaar stapelen en daarna moet je er geregeld een stuk hout vanaf pakken om weer in de kachel te steken, zodat je huis lekker warm blijft. Daarnaast moet je ook met regelmaat de as uit je kachel halen.

Bij een pelletkachel kan je de pellets zelf maken, maar het is makkelijker om ze gewoon te kopen. Dit bespaart je dus een hoop werk.

Voordelen hout- of pelletkachel:

 • Gezellig vuurtje is fijn
 • Minder impact op het milieu
 • Kan gebruikt worden om op te koken, drogen en meer
 • Brandstof is meestal goedkoop

Nadelen hout- of pelletkachel:

 • Medium tot hoge aanschafkosten
 • Veel ruimte nodig
 • Moeilijk om een kleine te vinden
 • Heeft veel werk nodig en zorgt voor rommel

Kosten: €300,- tot €3000,-

Petroleum kachel

pertroleum-kachelVolgens gebruikers is een petroleum kachel de setup en brandstof kosten waard. Hij brand erg heet en is 90% efficiënt. Hij is alleen is verhouding met een propaankachel minder schoon qua verbranding en vervuild het milieu dus wel meer dan een propaan kachel zou doen. Ze maken tegenwoordig wel filters die de uitstoot verminderen.

Petroleum is in verhouding met propaan goedkoper, maar moeilijker te vinden. Ook koolstof mono-oxide is iets waar je voor moet oppassen bij het gebruik van een petroleum kachel.

Voordelen kerosine kachel:

 • Controle over de thermostaat
 • Schone verbranding

Nadelen kerosine kachel

 • Medium tot hoge aanschaf kosten
 • Gebruikt fossiele brandstoffen
 • Het kan moeilijk zijn om brandstof te vinden

Kosten: €40,- tot €800,-

Propaan kachel

propaan-kachelEen propaan kachel heeft een schone en efficiënte verbranding. De brandstof is relatief goedkoop en makkelijk te vinden. Met propaan kachels kan je wel tegen het probleem aanlopen dat hij niet voor genoeg warmte kan zorgen en je kan de warmte ook niet bij elke propaan kachel instellen.

Voordelen propaan kachel:

 • Controle over de thermostaat
 • Schone verbranding

Nadelen propaan kachel

 • Medium tot hoge aanschaf kosten
 • Gebruikt fossiele brandstoffen

Kosten: €40,- tot €800,-

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goed optie voor mensen die een aansluiting hebben op het stroomnetwerk. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, grondwater of de bodem te halen. Je kan je huis er mee verwarmen en eventueel warm water mee maken.

Ze zijn super efficiënt en maken van 1 kWh stroom wel 2 tot 5 kWh warmte. Je huis moet wel aan veel eisen voldoen, voordat een warmtepomp geschikt is voor je woning.

De soort warmtepomp die voor een Tiny House interessant kan zijn, is de elektrische warmtepomp. Een deel van de installatie moet wel buiten het huis geplaatst worden. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, zoals vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Mocht je dit dus willen gebruiken, dan moet je hier al vroeg in de bouw van je Tiny House aan denken.

Voordelen warmtepomp:

 • Kan verwarmen en verkoelen
 • Instelbare thermostaat
 • Geen vloerruimte nodig
 • Erg efficiënt

Nadelen warmtepomp:

 • Hoge aanschafkosten
 • Er is professionele hulp nodig bij de installatie
 • Je Tiny House moet aan bepaalde eisen voldoen

Kosten: €1500,- tot €25.000

Conclusie

Wanneer je gaat beslissen welke verwarmingsoptie het beste voor jou is, moet je niet alleen kijken naar de kosten en voor hoeveel werk sommigen zorgen.

Maar houd ook veiligheid in gedachten, veel opties werken met echt vuur. Vooral als je kinderen hebt is dit iets om goed over na te denken.

Daarbij is luchtkwaliteit ook een belangrijk punt, in een kleine woning zoals een Tiny House kan het al snel benauwd worden als er niet voldoende geventileerd kan worden.

Zorg er tot slot voor dat je huis goed is geïsoleerd zodat je de warmte niet zomaar weer kwijt bent.