Is een Tiny House wat voor jou?

Het tiny house virus verspreid zich snel over Nederland, steeds vaker zie je het voorbij komen op tv, internet of zelf via vrienden.

Super goed dat deze nieuwe duurzame manier van wonen steeds populairder wordt!

Maar toch ben ik van mening dat het niet voor iedereen weggelegd is. Het ziet er misschien heel gezellig, knus en vernuftig uit op TV of YouTube. Maar toch is het dagelijks leven in zo’n kleine ruimte een heel ander verhaal.

tiny-house-op-tvOm je wellicht veel energie en moeite te besparen heb ik hier een paar punten verzameld. Punten die je kunt gebruiken om voor jezelf duidelijk te krijgen of de tiny house lifestyle wel echt voor jou geschikt is.


Wees er zeker van dat dit echt is wat je wilt

Waarschijnlijk vindt je dit punt wel heel erg voor de hand liggend, maar denk hier toch nog maar eens heel goed over na.

Maar hoe weet je nou zeker dat het wel bij je past? Nou misschien past één of meerdere van de onderstaande stellingen wel bij jou:

 • Ik heb altijd al mijn eigen huis willen bouwen, al van kinds af aan.
 • Ik houd van kleine, gezellige en besloten ruimtes.
 • Goede designs en huizen creëren met
  persoonlijkheid hebben mij altijd al beziggehouden.
 • Nieuwe dingen leren om mijn leven te verbeteren en mijzelf een beter persoon te maken is iets dat ik altijd voor open sta.
 • Ik voel trots in het volbrengen van grote projecten.
 • Het milieu en mijn impact daarop zijn belangrijk voor me.
 • Voor mij is het niet logisch om een traditioneel huis te kopen, want ik weet niet waar ik later terecht kom en me ga vestigen.
 • Ik ben een klein persoontje met erg weinig spullen en maar een paar wereldse behoeften.

Wellicht heb je nog wel andere redenen waarom je in een Tiny House wilt gaan wonen. Die kunnen net zo goed zijn, al niet beter. Maar wees eerlijk naar jezelf vertrouw op je eigen gevoel.
Tips:

 • Wanneer je samen met je partner of familie besluit om in een Tiny House te gaan wonen, spreek dan af dat als iemand er zat van is, jullie opzoek gaan naar een andere manier van wonen. Op deze manier zal niemand zich gevangen voelen in het wonen in een Tiny House. En dat helpt weer om ervoor te zorgen dat iedereen vreedzaam samen kan leven in een Tiny House.
 • Als je nog twijfelt, dan kan je ook nog kleiner gaan leven, zonder direct een Tiny House te bouwen. Verhuizen naar een kleiner huis of appartement kan er al voor zorgen dat je er anders naar gaat kijken.
 • Vergeet niet dat een Tiny House maar een object is en objecten veranderen je leven niet ten goede. Alleen jij hebt de macht om dat te doen.

Kortom als je in een Tiny House wilt gaan wonen, omdat het je zo schattig lijkt of je niet zo wilt wonen als iedereen en anders wilt zijn dan de rest. Dan moet je jezelf even achter de oren krabben en gaan kijken of die insteek wel de juiste is en of je wel de juiste keuze maakt.

Maar wanneer in een Tiny House gaan wonen de volgende logische stap is in je leven en het past bij de intentie van hoe je wilt leven, dan zou dit inderdaad weleens wat voor jou kunnen zijn.


Leg contact met mensen die in een Tiny House wonen

Hoeveel informatie er ook maar op het internet staat en hoeveel je je ook maar hebt ingelezen, je zal nog steeds vragen hebben over het wonen in een Tiny House.tiny-house-community Dit zijn vaak vragen die alleen mensen die zelf in een Tiny House wonen en ze hebben gebouwd kunnen beantwoorden. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om mensen te ontmoeten die in een Tiny House wonen.
Tips:

 • https://www.meetup.com/nl-NL/ of Facebook groepen zijn goede platformen om mensen te vinden met dezelfde interesses. Is er nog niet zo’n groep? Begin er dan zelf één!
 • Als er nog geen groep is die over Tiny Houses gaat, dan kan je ook kijken naar groepen die over minimalisme, tuinieren of permacultuur gaan. Daar zitten vast mensen tussen die ook interesse hebben in Tiny Houses.
 • Ga geen mensen lastigvallen op het internet en alleen maar zeuren of je hun huis mag zien. Vorm een echte band met ze en word vrienden, het is namelijk heel fijn om mensen om je heen te hebben met dezelfde interesses.


Minimaliseer je eigendommen

Wanneer je in een Tiny House gaat wonen kan je niet veel spullen hebben, de ruimte is nou eenmaal niet voor. minimalismeHet is daarom handig om al je eigendommen alvast te doorlopen en kijken wat je nou echt nodig hebt. Je zult erachter komen dat je ontzettend veel dingen in huis hebt staan die je nooit gebruikt en waar je niet eens meer van wist dat je ze had. Andere tips:

 • Heb niets in je huis dat je niet nuttig of heel mooi vindt.
 • Als je het moeilijk vindt: Doe alles wat in lades, kastjes etc. ligt in een grote doos. Elke keer dat je iets uit die doos nodig hebt, mag het weer terug naar zijn originele plekje. Alles dat na 3 maanden nog steeds in de doos zit, heb je niet nodig in je dagelijkse leven en kan je weg doen.
 • Houd alleen emotionele bezittingen waarvan je hart een sprongetje maakt wanneer je ze ziet of vasthoud.
 • Neem de tijd voor het minimaliseren van je eigendommen. Het is geen race, dus als het je een jaar kost is dat ook helemaal goed. Soms is het ook gewoon lastig om spullen weg te doen en te bepalen wat je echt nodig hebt.


Bepaal je behoeften

Vaak denken we bepaalde dingen nodig te zijn in ons huis, maar is dit helemaal niet de realiteit. Veel hiervan denken we nodig te zijn omdat het de standaard is en in (bijna) elk huis voorkomt. Een Tiny House geeft je de kans om dit opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat je woning precies bij jou past.
Tips:

 • Probeer de post-its methode: Plak een post-it op elk deurkozijn in je huis. Elke keer dat je een kamer uit gaat schrijf je op wat je in die kamer gedaan hebt. Na ongeveer een maandje krijg je een goed beeld hoe je je ruimtes gebruikt.
 • Als je hobby’s of spullen hebt die veel ruimte in beslag nemen, overweeg dan een bijgebouw of externe opslag. Of voer je hobby op een andere locatie uit, zoals in het atelier van een kunstenaar als je graag met kunst bezig bent.
 • Onthoud: Vaak heb je maar weinig behoeften waar je makkelijk aan kan voldoen.


Maak een ontwerp

tiny-house-ontwerp-kleinJe kan zelf een ontwerp gaan tekenen, maar je kan ook ontwerpen online kopen (en desnoods aanpassen).
Tips:

 • SketchUp is een gratis en redelijk eenvoudig 3D programma. Er staat op YouTube veel video’s over hoe je deze software kunt gebruiken.
 • Meet alles om je heen. Het is handig om van alle spullen om je heen, zoals tafels en stoelen de afmetingen te weten. Zo kan je beter inschatten hoeveel ruimte ze in nemen in je ontwerp.
 • Vergeet niet om rekening te houden met de vuilnisbak, wasmand, de stofzuiger en andere schoonmaak spullen.
 • Bereken ook wat lege opbergruimtes. Na loop van tijd zal je deze ruimtes toch nodig zijn.
 • Ga voor een goed werkend ontwerp, niet een perfect ontwerp. Als je alles perfect wilt hebben kom je nooit verder.


Werk met een expert

Dit is optioneel, maar is het ook zeker waard. Zelfs als je alle touwtjes goed in handen hebt en weet wat je doet, kan het nog verstandig zijn om een expert om hulp te vragen en naar hun advies te luisteren.
Tips:

 • Zoek een expert die ervaring heeft met het bouwen van Tiny Houses.
 • Als je je geen consult kunt veroorloven, dan kan je een exemplaar van een patroontaal lenen of kopen. Dit is een handleiding voor het leren van de psychologie van de volkstaalarchitectuur, oftewel het bouwen van een huis waarin je je goed voelt.


Creëer een budget

Het is ideaal om binnen een jaar te gaan bouwen wanneer je er klaar voor bent. Of in ieder geval moet je voldoende geld hebben om te beginnen. Een Tiny House kan een geldput gaan worden als je niet oppast en geen budget hebt en je uitgaven bijhoudt.

Het beste kan je in fases bouwen. Zo is het verstandig om eerste de buitenkant af te werken. Zo is de (onafgewerkte) binnenkant veilig voor weesinvloeden. Je kan dan de tijd nemen om het interieur af te maken en te sparen voor mooie apparaten en meubilair.

Met het oog op sparen, kan je het beste een aparte (spaar)rekening hebben voor je Tiny House. Zo komen je fondsen niet door elkaar en geef je niet per ongeluk geld uit dat voor je Tiny House bestemd was.
Tips:

 • Houd je huis zo klein en simpel als mogelijk.
 • Budgeteer altijd 10%-15% meer dan je nodig denkt te hebben.
 • Alles dat je op maat laat maken kost je (onnodig) veel geld. Zoals ramen en deuren.
 • Compacte apparaten kosten vaak evenveel of meer dan conventionele apparaten. Denk dus goed na over je budget en wat belangrijker is voor je.