tiny-house-kosten

Wat kost een Tiny House?

De prijs van een Tiny House is afhankelijk van je woonwensen. Een compleet zelfvoorzienend Tiny House gemaakt van duurzame materialen kost rond de €80.000. Een standaard Tiny House kost circa €50.000 en wanneer je zelf je eigen Tiny House gaat bouwen dan kost het gemiddeld €20.000.

De bovenstaande prijzen zijn natuurlijk zeer ruwe schattingen. Maar ze geven je toch alvast een beetje een beeld van wat voor kosten je kunt verwachten. Het gaat hier wel echt alleen om de kosten van het Tiny House. De eventuele kosten van grond gebruik zijn hier niet bijgerekend.
 
Het uiteindelijke prijskaartje van je tiny house is echt totaal afhankelijk van wat je allemaal met je Tiny House wilt. Een aantal punten die veel invloed kunnen hebben op de totaalprijs van het Tiny House zijn:
 
 • Laten bouwen: Het uitbesteden van de bouw van je Tiny House heeft veel invloed op de prijs van je Tiny House. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid van het eind product dan ook volledig bij de bouwer. Bij sommige bouwers kun je zelf ook meewerken met de bouw van het Tiny House. Dit kan de bouwer tijd en daardoor jou geld besparen.
 • Off Grid techniek: Off Grid houdt in dat je Tiny House zelfvoorzienend is. Dit betekend dus dat je Tiny House zonder aansluitingen op elektra, water of riolering kan functioneren. Op lange termijn is dit wellicht goedkoper maar in het begin zul je moeten investeren in
  • Zonnepanelen en accu's voor elektra.
  • Regen opvang systeem voor water.
  • Composttoilet en hylofyten filter ter vervanging van riolering.
 • Duurzame materialen: De meeste mensen die kiezen voor een Tiny House levenstijl kiezen hiervoor omdat ze ook duurzamer willen leven. Lees meer over de filosofie achter de Tiny House Movement op de pagina: Wat is een Tiny House?
   
  Maar veel van de beschikbare duurzame materialen zijn ook duurder in kosten. Dit omdat er bij duurzame materialen meer rekening gehouden wordt met de ecologische gevolgen.
   
  Tenzij je natuurlijk creatief te werk gaat en materialen gaat recyclen. Dat is ook zeer duurzaam omdat je op deze manier materialen gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het hergebruiken van pallethout.
   
Het is eigenlijk hetzelfde als met een gewone koopwoning. Je kunt er net zoveel aan uitgeven als jezelf wilt.
 
Om je een goed idee te geven van Tiny house Kosten hebben we hier een overzicht gemaakt van waar je rekening mee moet houden op financieel gebied en hoe je zelf eventueel nog wat kunt besparen.

Een tiny house kopen

Ga je een tiny house kopen dan zijn er verschillende opties waar je een keuze uit kan maken. De eerste optie is koop ik een klein huisje dat al helemaal af is, een bouwpakket of ga je het helemaal zelf bouwen. Een kant en klaar huisje heb je al vanaf zo ongeveer 40.000 euro. Tot net zoveel je er aan uit wil geven. Wat uiteindelijk de Tiny House Kosten zijn bij een kant en klaar huisje hangt af van de keuzes die je maakt. Wil je bijvoorbeeld wat duurdere installaties hebben of kies je voor een huisje op wielen? Dan komen er bijvoorbeeld kosten bij voor een goede degelijke trailer.
 

Een bouwpakket voor een tiny house

Wil je geen klein duurzaam huisje dat al helemaal af is maar durf je het ook niet aan om het tiny house zelf gaan bouwen? Dan is een bouwpakket het overwegen waard. De prijs hiervan ligt zo ongeveer rond de 12.000 euro. Je moet er wel rekening mee houden dat hier nog wel een groot aantal kosten bijkomen. Er zit namelijk helemaal niets bij om het huis van binnen af te werken. Daarnaast ben je er uiteraard ook nog behoorlijk wat uren aan kwijt om het bouwpakket in elkaar te zetten.
 

Zelf gaan bouwen

Er zijn ook mensen die heel graag een tiny house willen maar deze liever zelf willen bouwen. Daarmee kan je heel wat geld besparen.De Tiny house kosten liggen gemiddeld zo ongeveer rond de 25.000 euro. Mocht je de tijd ervoor vrij kunnen maken en ook nog een beetje handig zijn dan is dit zeker iets om over na te denken. Daarnaast kun je bij het zelf bouwen van een tiny house ook gebruik maken van materialen die al eerder ergens voor gebruikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan houten planken., deuren en kozijnen. Door hergebruik bespaar je niet alleen geld het is ook duurzaam en beter voor het milieu. Overigens kun je ook geld besparen op de inrichting van het kleine duurzame huisje. Ben je een beetje handig dan kun je met gebruikte materialen zoals pallets, en steigerplanken mooie meubels of keukenkastjes maken. Door hergebruik bespaar je niet alleen op de Tiny house Kosten maar je hebt ook een heel eigen unieke inrichting.
 

Eigen grond of erfpacht?

Bij het kopen van een tiny house moet je ook goed nadenken over de plek. Wil je bijvoorbeeld graag een beetje kunnen wisselen en mobiel zijn. Dan is een huisje op wielen een (tiny house on wheels) een goede keuze. Maar dan heb je wel een trailer nodig. Een ander optie is het kopen van een stukje eigen grond. Uiteraard komt dit bedrag dan wel boven op de aankoopsom van je tiny house. Hoe hoog het bedrag is dat je moet betalen is afhankelijk van de grote van het perceel wat je gaat kopen. Soms is het een hele zoektocht om een stukje grond te kunnen kopen. Dit is omdat er gewoonweg in sommige gemeentes te weinig aanbod is. Wil je een stuk grond kopen om je tiny house erop te kunnen bouwen. Informeer is bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast heb je dan ook gelijk de gelegenheid om te vragen of er voor de bouw van je tiny house een omgevingsvergunning nodig is en welke kosten hier eventueel aan verbonden zijn.
 

Erfpacht

Er is ook nog een andere oplossing. Dat is namelijk gebruik maken van erfpacht. Dat wil zeggen dat het stuk grond waar jij je kleine duurzame huis op gaat bouwen of neerzetten niet jouw eigendom is. Je pacht de grond voor een (lange) bepaalde periode. Let er wel op dat de vastgestelde termijn van de erfpacht niet aan een persoon gebonden is. Stel dat de erfpacht van de grond is vastgesteld op 20 jaar en die termijn loopt af en jij woont er nog maar net een jaar. Dan gaan ze toch het bedrag voor de nieuwe termijn opnieuw berekenen.
 

De kosten voor erfpacht

Om je een beetje idee te geven wat de kosten precies zijn moet je eerst even kijken naar het bedrag van de grondwaarde. Het gaat dan om de grondwaarde die is vastgelegd op het moment dat het termijn voor erfpacht is ingegaan. Over dit bedrag betaal je jaarlijks zo ongeveer vijf procent aan erfpacht. Het voordeel is wel dat deze kosten aftrekbaar zijn van de belasting.
 

Tiny House Kosten waar haal ik het geld vandaan?

Nu je weet wat er voor kosten zijn verbonden aan het kopen en bouwen van een tiny house kun je plannen gaan maken. Weet je niet goed hoe je dit financieel voor elkaar moet krijgen? Er zijn wel wat mogelijkheden. Wil je het pas over een aantal jaren dan is zelf sparen een mogelijkheid. Heb je toch niet genoeg kunnen sparen? Dan zou je kunnen vragen of familie of vrienden je het geld kunnen lenen. Er is ook nog een andere optie dat is namelijk kijken of je een hypotheek kunt krijgen waarmee je het tiny house kan financieren. Dit is overigens wel een speciale hypotheek. Dit heet een Groen hypotheek. Wil je hier gebruik van maken dan moet je er wel rekening mee houden dat je aan bepaalde eisen en voorwaarden moet voldoen voordat je deze hypotheek kunt afsluiten. Dit gaat dan voornamelijk over eisen en voorwaarden die te maken hebben met de duurzaamheid van het tiny house.
 

 
Het bouwen van uw eigen huis vanaf nul kan soms zeer kostbaar zijn. Zonder voldoende financiering zal uw project al voor de start van uw project stagneren. Dit kan moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral wanneer u niet meer geld kunt krijgen. Het is om deze reden dat de meeste mensen ervoor kiezen om zich aan te sluiten bij de kleine huisbeweging. Door zich bij deze beweging aan te sluiten, kunt u genieten van het voordeel van een geldbesparing op uw bouw..... Bovendien kunt u genieten van de voordelen van de inkrimping van uw woonruimte. Helaas kan het zijn dat u meer uitgeeft dan u had begroot. Dit komt omdat de meeste kleine huiseigenaren niet weten hoe ze op de kosten kunnen besparen tijdens de bouw. Met planning en wat creatief denken, kunt u zuinig zijn bij de aankoop van materialen. Beknibbelt u niet op de structuur, de veiligheid en het comfort van uw huis. In plaats daarvan veel plezier met het uitrekken van uw geld om nette materialen te vinden. Deze actie zal karakter en persoonlijkheid toevoegen aan uw kleine huis. Om u te helpen, hier zijn geldbesparende tips voor uw bouw. 1. 1. VIND GOEDKOPE EN TERUGGEWONNEN MATERIALEN Voordat u met het bouwproject begint, moet u goedkope en herwonnen materialen vinden. Dit betekent dat je de materialen moet opslaan voor toekomstig gebruik. Door materialen eerder aan te schaffen kunnen de kosten aanzienlijk worden verlaagd. Het enige wat je nodig hebt is om te zoeken naar de beste deals die er zijn. Niemand zal u belachelijk maken voor het kopen van een materiaal per keer. Het is immers uw kleine huisje dat u wilt bouwen. Het goede aan het doen van eerdere aankopen is dat u de ongebruikte materialen kunt verkopen. Als alternatief kunt u ze ook doneren aan een goed doel. Het vinden van goedkope en teruggewonnen materialen kan soms moeilijk blijken te zijn. Echter, met de juiste informatie, kunt u de beste plaatsen te krijgen. Als u het nog steeds moeilijk vindt, hier zijn enkele van de plaatsen waar u kunt vinden teruggewonnen materialen. - ROADSIDE Beeld langs de weg De wegkant is een van de beste plekken waar u de materialen voor uw gebouw kunt terugwinnen. Om het nog beter te maken, kunt u op elk moment van de dag een aankoop doen. U moet echter volledig voorbereid zijn met geld, omdat deze deals af en toe kunnen komen. - OLD RV Oude gerestaureerde Camper Als u overweegt om een THOW te bouwen, kunt u ervoor kiezen om oude campers te kopen. U kunt dan de onderdelen van de gekochte camper gebruiken om uw THOW te bouwen. Deze actie bespaart tonnen geld omdat u de onderdelen tegen een lagere prijs krijgt. U moet echter zorgvuldig de camper die u wenst te kopen zorgvuldig onderzoeken. Sommige oude campers kunnen onderdelen bevatten die buiten gebruik zijn. Het gebruik ervan in uw gebouw zal de kosten van onderhoud alleen maar verhogen. - BOUWPLAATSEN Een bezoek aan een bouwplaats Op bouwterreinen zijn er enkele materialen die niet mogen worden gebruikt. Deze materialen kunnen van pas komen bij de bouw van uw kleine huisje. U moet er daarom nooit voor terugschrikken om de bouwplaatsen te bezoeken. Je weet nooit wat je gratis of tegen een vergoeding krijgt. Bovendien is het een goed idee om geld te besparen, omdat u nog steeds een goed rendement op uw investering krijgt. - VRAAG SLOOPBEDRIJVEN Mannen die op een bouwplaats werken Sloopaannemers kunnen u ook redden van de stress van het kopen van nieuwe materialen. Bel gewoon een sloopbedrijf dat u kent en vraag om bouwmaterialen te koop aan. Deze materialen zullen komen op een goedkopere prijs in vergelijking met het kopen van nieuwe materialen. Er zijn zo veel andere gebieden waar u kunt krijgen teruggewonnen materialen. Het kan zelfs weken duren om elk van hen te bekijken. Om uw werk gemakkelijker te maken, hier is een extra lijst van plaatsen om teruggewonnen materialen te vinden: Habitat voor de mensheid Herberging van de mensheid Craigslist De stortplaats Bergingsterreinen Mond-tot-mondreclame door vrienden en familie Freecycle Verkoop van onroerend goed, tagverkoop, garageverkoop - vooral in luxe buurten Zuinige winkels, tweedehands winkels, antiekwinkels, antiekwinkels, rommelwinkels