Tiny House Kosten Header Image

Tiny House Kopen? Hier moet je op letten…

Een Tiny House is een erg aantrekkelijk concept en lijkt veel makkelijker om te realiseren dan een gewoon huis, maar hier kan je je flink op verkijken. Er is veel waar je rekening mee moet houden en er zijn genoeg vragen die je jezelf moet stellen.Je moet je er dan ook bewust van zijn dat je waarschijnlijk veel van je huidige spullen weg zal moeten doen, voordat je in zo’n leuke Tiny House kan gaan wonen. Lees daarom de onderstaande punten door, voordat je begint het bouwen van je droomwoning.

Breng je wensen in kaart

Wanneer je besloten hebt dat je in zo’n kleine ruimte wilt gaan leven is het belangrijk in kaart te brengen wat voor jou belangrijk is en wat je Tiny House dus moet hebben. Kijk eens je huidige woning rond, wat gebruik je vaak en waar zou je echt niet zonder kunnen. Maar bekijk dan ook goed wat je eigenlijk wel weg zou kunnen doen, zo word je je er veel bewuster van dat je het makkelijk af kan met minder spullen.

Oefen je ook je hobby’s uit in huis of werk je vanuit huis? Dan moet je daar ook rekening mee houden. Als je bijvoorbeeld veel achter je laptop werkt moet wel een goede werkplek hebben, anders kan je al snel last krijgen van je nek en rug. En je wilt juist dat je Tiny House je een fijne woonplek geeft, niet een waardoor je blessures oploopt.

Wanneer je dan helemaal weet waar je Tiny House aan moet voldoen is het makkelijker om door te gaan naar de volgende stap.

Zijn je plannen realistisch?

Nu je weet wat je in je Tiny House zoekt kan je gaan kijken of dit realistisch is. Past alles dat je wilt ook daadwerkelijk in een Tiny House of is het beter voor jou om in een gewoon huis te blijven wonen?

Maar het gaat niet alleen om alle dingen die jij zelf in je huis wilt hebben, je moet ook rekening houden met de rest van het gezin. Als je kleine kinderen hebt is een Tiny House makkelijker om in te leven dan wanneer ze groter zijn en meer privacy nodig hebben, kunnen de behoeftes van je kinderen ook dan nog vervuld worden?

Veel ruimteproblemen kunnen wel opgelost worden met creatief denken, zoals bedden die makkelijke weg geklapt kunnen worden of een eethoek die je in een werkplek kan veranderen.

En kunnen de hond en de kat ook hun eigen vaste plekje krijgen? Wanneer de rustplaats van je huisdieren ook steeds omgebouwd moet worden, kunnen ze niet voldoende rust krijgen en maak je je vierpotige familieleden niet blij met het wonen in een Tiny House.

Breng je financiën op orde

Oké je weet waar je Tiny House aan moet voldoen en dit is ook realistisch, dan is je financiën in kaart brengen je de volgende stap die je gaat doen. Je kan nu een stuk makkelijk kijken hoe veel je Tiny House gaat kosten wanneer je er een koopt of als je er een zelf gaat bouwen.

Dit is ook het moment dat je gaat kijken hoe de verhouding tussen je inkomsten en uitgaven staat. Wellicht zijn er onnodige kosten die je nu maakt en die je eigenlijk wel achterwege kan laten. Grote kans dat je nu nog geregeld dingen koopt, die je in je Tiny House straks niet meer nodig hebt, zoals geregeld nieuwe dingen voor je inrichting kopen. Dit geld kan je beter een tijdje opsparen, zodat je dit mooi kan steken in de financiering van je Tiny House.

Daarnaast moet je gaan kijken hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel kan je lenen bij de bank, als je bij de bank kan lenen. Misschien kom je er wel achter dat je nog een tijdje moet doorsparen voordat je een Tiny House kan kopen. Wees geduldig, je komt er wel en misschien kan je wel alvast wat spullen verkopen om het proces wat sneller te laten gaan.

Een Tiny House kopen of bouwen?

Nu je weet wat je in een Tiny House zoekt en hoeveel je hieraan kan uitgeven heb je nog de vraag: ‘’Ga ik hem zelf bouwen of koop ik er één?” En beide hebben zo hun voor en nadelen, maar aan het eind van de dag gaat het er om wat jij in een Tiny House zoekt en hoe dit het beste vervuld kan worden.

 • Een Tiny House kopenHet zal even zoeken zijn, maar je kan ook Tiny Houses kopen en dan is de vraag nog of je een nieuwe of 2e hands huis wilt. Het voordeel van een Tiny House kopen is dat je meteen al weet hoeveel hij kost en wat er allemaal in zit. Ook hoef je geen tijd en moeite te spenderen aan de bouw ervan. Als je een bedrijf hebt gevonden die je aanspreekt kan je rondvragen aan mensen om je heen of het internet afspeuren om te kijken of andere mensen ervaring hebben met het bedrijf en hoe deze ervaring is. Ook zijn er wel facebook groepen voor Tiny Houses waar men je kan helpen met een goede producent te vinden. Een 2e hands zal goedkoper zijn dan een nieuwe, maar de kans op garantie is veel kleiner en je hebt kans dat er dingen stuk zijn en schade waar je veel later pas achter komt (schimmel door lekkage bijvoorbeeld).
 • Een Tiny House bouwenAls je zeker wilt weten dat je huisje aan al je wensen voldoet kan je het beste een Tiny House bouwen of laten bouwen. Je hebt zo helemaal zelf in de hand hoe alles wordt, maar het zal je wel veel meer tijd kosten door het uittekenen en het bouwen ervan. Ook onverwachte kosten liggen bij deze optie op de loer, want bouwmaterialen of onderdelen kunnen natuurlijk altijd kapotgaan. Wanneer je de bouw uitbesteed kan je natuurlijk altijd een vaste prijs afspreken, waardoor je dit soort problemen niet zal hebben, maar ook dan kan de bouw nog altijd uitlopen en is het duurder dan zelf bouwen.

Laat het huis inspecteren voordat je het koopt

Je hebt besloten om een Tiny House te gaan kopen en je hebt de perfecte match gevonden! Natuurlijk wil je deze dan zo snel mogelijk gaan kopen en je leven starten in je Tiny House, maar voordat je dit doet is het verstandig om een 3e partij erbij te halen.

Zoek iemand die ervaring heeft met het inspecteren van Tiny Houses en anders gewone woningen. Je moet namelijk wel zeker weten dat alles goed werkt en dat er in leven ook daadwerkelijk fijn zal zijn. Is de keuken bijvoorbeeld fijn ingedeeld en komt er wel genoeg licht in de woonkamer?

Maar let ook goed op de volgende punten:

 • Stromend water en lekkages
 • Genoeg stopcontacten en de plaatsing
 • Goed geïnstalleerde elektriciteitsbedrading
 • Goed werkend sanitair
 • Isolatie
 • Rook melders

Plan je aankoop goed.

Voor de meeste dingen die je in je leven doet is timing een belangrijk onderdeel van wanneer je het gaat doen. Zo gaan de meeste mensen pas naar Australië wanneer het daar winter is, omdat het anders te heet is om wat te ondernemen. En neem je pas kinderen wanneer je alles in je leven op een rijtje hebt en er helemaal klaar voor bent. Zo moet je ook de aankoop van je Tiny House goed timen.

 • Het seizoen en het weer Veel Tiny Houses worden helemaal vanuit het niets gemaakt, daarom is het verstandig om dit pas te gaan doen wanneer je een lange periode met goed weer verwacht. Het bouwen wordt namelijk een stuk lastiger met regen en sneeuw, alles word nat en jezelf warm houden krijg je er dan nog als extra taak bij.
 • School Als je kinderen hebt moet je ook rekening houden met hun schoolplanning voordat je in je Tiny House gaat wonen. Zulke veranderingen kunnen grote invloed uitoefenen op je kinderen en kunnen hun schoolprestaties beïnvloeden.
   
  Daarom is het handig om alles zo te plannen dat jullie in het begin van de zomervakantie in jullie Tiny House kunnen gaan wonen, zo heeft iedereen genoeg tijd om aan de nieuwe woning en woonplaats te wennen voordat school weer begint.

Probeer het eerst uit

Natuurlijk is dit allemaal heel spannend en leuk, maar daadwerkelijk in een Tiny House gaan wonen voelt waarschijnlijk als een hele grote stap. Daarom kan je het beste eerste gaan uitproberen of het wat voor jou is. In Nederland zijn er verassend veel Tiny Houses die je kan huren, op https://www.natuurhuisje.nl/tiny-house bijvoorbeeld kan je een groot aantal Tiny Houses vinden. Het kan wel prijzig zijn om te doen, maar het zal een goede investering zijn. Je kan hier beter wat geld in steken en er misschien achter komen dat het niets voor jou is, dan dat je al een Tiny House koopt en er dan achter komt. Vind je het wel wat? Dan kan je altijd nog verschillende woningen uitproberen om te kijken wat voor inrichting jij fijn vindt en bij jouw leefstijl past.

Zoek mensen op die al in een Tiny House wonen en vraag hoe zij het ervaren, zijn er dingen die zij missen aan in een gewoon huis wonen en wat zijn de voor- en nadelen van in een Tiny House wonen.

Als je dit allemaal hebt gedaan en er nog steeds van overtuigd bent dat in een Tiny House wonen wat voor jou is, zou ik zeggen: Ga ervoor! En heel veel plezier in je Tiny House.

Wat is jou reactie?

Leuk dat je het tot het einde gehaald hebt! Hopelijk heb je ook wat gehad aan de informatie die ik hier verzameld heb. Ik ben er aardig lang mee bezig geweest en zou het superleuk vinden als je hieronder een berichtje achter laat!

Tips, ideeën, klachten, suggesties, adviezen of opmerkingen alles is welkom!