Hoe richt je een tiny house in?

Wie kiest voor een tiny house weet dat er weinig ruimte is. Mensen met een uitgebreide platencollectie of een privé-bibliotheek kiezen zelden voor deze minimalistische manier van leven.

Je kan echter veel meer met je ruimte dan dat je op het eerste gezicht denkt. Er zijn namelijk een hoop creatieve oplossingen bedacht om het meeste uit een kleine ruimte te halen.

Hiervoor worden vaak wel dingen precies om maat gemaakt om zo optimaal gebruik te maken van de bestaande ruimte.

Het heeft weinig zin om te proberen de ruimte te beperken met de royale set stoelen en de hoge garderobe van de vorige flat. Gelukkig zijn er een aantal soorten meubels die perfect zijn voor een tiny house. Multifunctioneel meubilair dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt is nuttig. Als je een bezoeker hebt dan heb je een grotere eettafel en een extra bed nodig! Gebruik meubels die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen en opgehaald door ze in en uit te klappen! Je kent de klaptafels en -stoelen van uw kampeervakantie en misschien een vouwbed uit uw jeugd.


Een ruimtebesparende trap?

Een goed trapontwerp is vooral belangrijk voor tiny houses met een slaapzolder: Het moet gemakkelijk begaanbaar zijn en tegelijkertijd weinig ruimte innemen. Ladders die in de weg staan en die je niet graag gebruikt als je half slaapt, zorgen gewoonweg niet voor een comfortabele sfeer. Heel anders zijn de stijlvolle ruimtebesparende of vouwbare trappen …

…of beter nog, combinaties van planken en trappen:

Niet alleen trappen met geïntegreerde opbergruimte, ook borstbanken zijn praktisch voor het wonen in tiny houses: Iedereen weet bijvoorbeeld dat ze voorwerpen in hun bezit nodig hebben, maar misschien slechts om de paar maanden. Dit is inclusief kleding voor zeer warme of zeer koude temperaturen of beddengoed voor overnachtende gasten. Zulke dingen kunnen in plastic zakken worden gestofzuigd om ruimte te besparen. Zulke opslagoplossingen kunnen tot 75 procent ruimtebesparing opleveren en beschermen het wasgoed tegen afstoffen.


Multifunctioneel meubilair

De meeste mensen kennen een slaapbank. Het praktische is dat je hem meestal als comfortabele zitplaats kunt gebruiken en dat hij snel en eenvoudig kan worden omgebouwd tot een bed voor overnachtende gasten. In het ideale geval heeft het een bedstee om het (eventueel gestofzuigde) beddengoed, gastendoekjes en dergelijke in op te bergen.

De eettafel moet kunnen worden uitgekleed zodat deze voldoende is voor de bewoner(s) in het dagelijks leven, maar kan bij aankomst van de gasten worden vergroot. Een praktisch extraatje zijn de laden onder het tafelblad, zoals we die kennen van de bureaus. Als je jou bestek of ander keukengerei in deze laden opbergt, heb je het altijd bij de hand.

Je kunt niet zonder een kast, maar het kan ook een dubbele functie hebben. Als de ruimte groot genoeg is, kan deze als ruimteverdeler worden gebruikt. Je moet de achterwand een beetje mooier maken door hem te beschilderen met verf of stof.

Het indrukwekkende effect van een op maat gemaakt interieur kan nog worden versterkt door een lichte en vriendelijke totaalinrichting: zo lijken de ruimtes groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Iedereen die in een tiny house woont, weet dat creativiteit essentieel is als je in een kleine ruimte woont. Of je nu vooral bezig bent met het gezellig maken van je tiny house of dat je zo praktisch mogelijk met de beperkte ruimte om probeert te gaan, er is altijd vraag naar inventiviteit.

Het ontwerpen van de binnenmuren van mini huizen – 8 tips
Naast het wandontwerp dat verder gaat dan het schilderij, moeten vers gebakken minihuiseigenaren idealiter niet alleen denken aan wanneer het huis is ingericht en de kasten zijn opgeborgen, want hier zit veel potentieel voor een goed gevoel in …. Hoe de sfeer in het Tiny House positief kan worden beïnvloed door een succesvol wandontwerp met een beetje tact is het onderwerp van onze bijdrage van vandaag:

muurkleur

Het creëren van breedte met kleur
Kleuren hebben een enorm effect op onze psyche. In de marketing wordt dit professioneel gebruikt – van de kleurkeuze voor logo’s tot de vormgeving van een bedrijfspand – maar ook binnen de eigen vier muren kan (en moet) bewust gebruik worden gemaakt van het effect van kleuren en hun invloed op de sfeer van de betreffende ruimte. Kleuren kunnen een kleine ruimte groter doen lijken, koelte geven of – zelfs op koude winterdagen – onderbrengen in warm zonlicht. Met deze drie deskundige tips kunt u gericht ruimte creëren:

Tip #1-3: Kleurselectie en combinatie van kleuren
De 2:2 truc: kleine kamers worden groter als twee muren gekleurd zijn en twee muren wit. Het is belangrijk om een scheutje van de andere kleur toe te voegen aan de witte kleur. Dit zorgt voor een soepele overgang en vervaagt harde randen. De kleur bepaalt de stemming: gele en oranje tinten hebben een vrolijk effect, sterke rode tinten geven energie en groene tinten balanceren. Een blik op de typologie van de kleuren helpt om de individueel passende kleur te vinden.
Give-me-Blue: Blauw laat kamers groter lijken. Of het nu gaat om hemelsblauwe pastelblauwe of moedige azuurblauwe, blauwe muren (zolang ze niet te donker geschilderd zijn) creëren breedte.
Nacht-en-dag: Donkere vloeren en helder witte muren hebben een vergrotende werking. Deze inrichtingstip is afkomstig van gerenommeerde interieurontwerpers die bijvoorbeeld kleine boetiekjes en andere winkels volgens dit principe inrichten.

Muren versieren
Nadat de wanden volgens het gewenste effect zijn geschilderd, volgt de decoratie van grotere vrije oppervlakken met afbeeldingen, spiegels of andere zorgvuldig geselecteerde blikvangers. Het ligt in de aard van de zaak dat de beschikbare ruimte in een minihuisje voor dit verdere ontwerp zeer beperkt is. Ingebouwde kasten die tot aan het plafond reiken, kunnen veel opbergruimte creëren, maar ook veel vrije ruimte aan de muur opofferen.

Tip #4: Muurtatoeages
Een wandtatoeage is een bijzonder plaatsbesparende (en huisvrouwvriendelijke, aangezien het niet afstoffen) mogelijkheid om vrije oppervlakken zonder veel kosten en uitgaven te decoreren. Ze zijn vlak, kunnen zowel aan de wand als aan de kastdeur gemonteerd worden en zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en maten. Met wandtatoeages kunt u een statement maken met citaten of romantische accenten zetten met speelse plantmotieven of oosterse ornamenten. Een mooie selectie wandtatoeages is hier te vinden.

“De kleine kamers of woningen leiden de geest naar het doel,
leiden de groten hem af.”

Leonardo da Vinci (1452 – 1519)

Tip #5: Collages
Collages met of zonder fotolijstjes zijn een andere manier om een statement te maken: Ze bestaan bijvoorbeeld uit foto’s, krantenknipsels, handgeschreven notities of ander materiaal. Aan elkaar geplakt op een vel papier – of gedigitaliseerd en gereproduceerd als collage – is het resultaat een zeer persoonlijk beeld dat de individualiteit van de bewoners van het Tiny House onderstreept. Collages moeten echter zo opvallend mogelijk worden ontworpen, d.w.z. niet te klein, want anders zou dit wandvlak er zeer onrustig en “tot de rand gevuld” kunnen uitzien – een effect dat vooral in mini-huizen zo veel mogelijk moet worden vermeden.

Tip #6-8: Spiegels
Met spiegels kan veel bereikt worden, vooral in kleine ruimtes. Spiegels hebben in deze context verschillende functies en zijn onmisbaar in bijna elk (mini)huishouden. Naast het gebruik voor scheren, kappers en make-up, zijn ze ook uitstekend geschikt voor het decoreren van muren, want

Spiegels laten kamers groter lijken,
ze hangen recht tegenover een raam, versterken het open lichteffect en geven kleine ruimtes breedte.
Twee hoekspiegels lossen de harde randen van de ruimte op en verjagen het gevoel van vernauwing – ze kunnen ook een interessant meervoudig effect creëren dat de indruk van een letterlijk oneindige breedte wekt.