Gezin met tiny house

Met je gezin in een tiny house wonen?

Dat past toch niet? Tiny houses zijn al zo klein.. Toch wonen er veel mensen met hun gezin in een tiny house. Sommige vinden het zelfs de meest ideale woonsituatie voor een gezin!

Lastig voor te stellen niet waar? Met een heel gezin wonen en slapen in een tiny house? Het aantal gezinsleden en de leeftijden spelen natuurlijk een grote rol. Maar tijdens mijn zoektocht voor inspiratie voor dit artikel ben ik allerlei gezins formaties tegen gekomen. Jonge ouders die met hun baby in een tiny house wonen maar ook gezinnen met 5 kinderen.

Het kan allemaal, alleen soms moet je wel heel creatief zijn. In dit artikel wil ik je graag wat tips en tricks geven die ik online ben tegen gekomen. Dit zijn adviezen van mensen die zelf al met hun gezin in een tiny house wonen en in de praktijk ervaring hebben opgedaan met wat voor hen werkt en wat niet.

Hoe je met je gezin in een tiny house kunt wonen

Hoe kun je met meerdere personen en al hun persoonlijke bezittingen in een tiny house wonen? Hoe doen andere mensen dit met kinderen, waar laten ze al hun speelgoed? Hieronder heb ik een aantal tips neergezet die ik ben tegengekomen tijdens mijn onderzoek van hoe andere mensen dit doen:

Focus op kwaliteit boven kwantiteit

Dit is een goed advies voor iedereen die in een tiny house wilt wonen maar is nog belangrijker als je met je hele gezin in een tiny house wilt gaan wonen. Kies voor hogere kwaliteit of kleding die geschikt is voor meerdere weersomstandigheden. Dit bespaart kastruimte en keuzestress. 

Een ding erin, een ding eruit

Kinderen hebben vaak de neiging om spullen en speelgoed te verzamelen. Om te voorkomen dat je tiny house helemaal vol ligt met speelgoed kun je een regel opstellen van: Een ding erin, een ding eruit. Nieuw speelgoed of nieuwe schoenen okee.. maar wat gaat er dan weg?

Maandelijks ontspullen

Het vereist veel discipline om je tiny house niet helemaal vol te laten groeien met spullen. Een leuk tip om dit te voorkomen is het maandelijkse ontspul spel. Daag elkaar uit om 21 dingen te vinden om weg te gooien of te doneren. De spullen mogen zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Zelfs een krijtje of een flessendop is voldoende, de enige regel is dat er 21 dingen weg moeten.

Benut alle ruimte

Je hebt nou eenmaal ruimte nodig voor je spullen. In een tiny house zijn er vaak allerlei kleine hoekjes die je kunt gebruiken als extra opslag ruimte. Maak gebruik van alle ruimte.

Alles een eigen plek

Een goede manier om je tiny house netjes te houden is om alles een vaste plek te geven. Klaar met spelen? Dan moet alles weer terug komen op de plek waar het lag. 

Maak je niet te druk om rotzooi

Omdat een tiny house zo klein is, kan het ook al heel snel een rotzooitje worden. In de tijd dat je naar de WC gaat kunnen de kleintjes het hele tiny house al overhoop halen. Dit lijkt dan al snel een enorme rotzooi maar gelukkig is dit dankzij de kleine ruimte ook weer heel snel opgeruimd. Binnen 30 minuten heb je jouw huishouden alweer op orde.

Creëer een ruim gevoel

Er zijn allerlei manieren om je tiny house er ruimtelijker uit te laten zien dan dat het daadwerkelijk is. Dit is sowieso al belangrijk maar als je met je gezin in een tiny house woont is het nog belangrijker. Je zit constant op elkaars lip en dit kan beknellend zijn, een ruim gevoel in je tiny house kan hierbij helpen. Veel ramen, veel natuurlijk licht geeft je tiny house een veel ruimtelijker gevoel. Lees hier meer over in ons artikel over: Tiny House Inrichting.

Een groot bed.

Zo kan als het nodig is je kind bij je komen slapen.

Hoe vinden kinderen het om in een tiny house te wonen?

Sommige ouders zijn bang dat hun kinderen het niet leuk of het lastig zullen vinden om in een tiny house te gaan wonen. Maar over het algemeen vinden kinderen het juist geweldig om in een tiny house te wonen! 

Hoe had jij het gevonden om in een tiny house te wonen toen je klein was? Ik zou het geweldig hebben gevonden, een groot avontuur! Misschien als je wat ouder wordt, is het wat minder leuk. Maar als je wat jonger bent lijkt het me supergaaf! Alleen al de slaap loft in een tiny house is voor een kind bijna een boomhut.. Vaak wordt een tiny house ook geplaatst in een omgeving met meer natuur. Dus dan is er ook gelegenheid voor de kinderen om lekker buiten te rennen en spelen.

Ouders hebben vaak ook meer tijd en aandacht voor hun kinderen omdat ze lagere vaste lasten hebben. Dit zorgt ervoor dat ze minder stress hebben en daardoor juist weer meer kunnen genieten van kostbare momenten met hun kinderen. Omdat je altijd bij elkaar in de buurt bent is er ook veel meer onderling contact tussen gezinsleden. 

Over het algemeen vinden kinderen tiny houses dus helemaal geweldig. In de praktijk zijn het eerder de ouders die zich bekneld voelen of zorgen maken over ruimte te kort. Kinderen zijn over het algemeen heel flexibel en optimistisch ingesteld.

Bekijk hier een leuk fragment van hoe een Nederlands gezin in Hengelo in een tiny house woont: