Ruimtebesparing in een tiny house

Wie kiest voor een tiny house weet dat er weinig ruimte is. Mensen met een uitgebreide platencollectie of een privé-bibliotheek kiezen zelden voor deze minimalistische manier van leven.

Je kan echter veel meer met je ruimte dan dat je op het eerste gezicht denkt. Er zijn namelijk een hoop creatieve oplossingen bedacht om het meeste uit een kleine ruimte te halen.

Hiervoor worden vaak wel dingen precies om maat gemaakt om zo optimaal gebruik te maken van de bestaande ruimte.

Het heeft weinig zin om te proberen de ruimte te beperken met de royale set stoelen en de hoge garderobe van de vorige flat. Gelukkig zijn er een aantal soorten meubels die perfect zijn voor een tiny house. Multifunctioneel meubilair dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt is nuttig. Als je een bezoeker hebt dan heb je een grotere eettafel en een extra bed nodig! Gebruik meubels die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen en opgehaald door ze in en uit te klappen! Je kent de klaptafels en -stoelen van uw kampeervakantie en misschien een vouwbed uit uw jeugd.


Een ruimtebesparende trap?

Een goed trapontwerp is vooral belangrijk voor tiny houses met een slaapzolder: Het moet gemakkelijk begaanbaar zijn en tegelijkertijd weinig ruimte innemen. Ladders die in de weg staan en die je niet graag gebruikt als je half slaapt, zorgen gewoonweg niet voor een comfortabele sfeer. Heel anders zijn de stijlvolle ruimtebesparende of vouwbare trappen …

…of beter nog, combinaties van planken en trappen:

Niet alleen trappen met geïntegreerde opbergruimte, ook borstbanken zijn praktisch voor het wonen in tiny houses: Iedereen weet bijvoorbeeld dat ze voorwerpen in hun bezit nodig hebben, maar misschien slechts om de paar maanden. Dit is inclusief kleding voor zeer warme of zeer koude temperaturen of beddengoed voor overnachtende gasten. Zulke dingen kunnen in plastic zakken worden gestofzuigd om ruimte te besparen. Zulke opslagoplossingen kunnen tot 75 procent ruimtebesparing opleveren en beschermen het wasgoed tegen afstoffen.


Multifunctioneel meubilair

De meeste mensen kennen een slaapbank. Het praktische is dat je hem meestal als comfortabele zitplaats kunt gebruiken en dat hij snel en eenvoudig kan worden omgebouwd tot een bed voor overnachtende gasten. In het ideale geval heeft het een bedstee om het (eventueel gestofzuigde) beddengoed, gastendoekjes en dergelijke in op te bergen.

De eettafel moet kunnen worden uitgekleed zodat deze voldoende is voor de bewoner(s) in het dagelijks leven, maar kan bij aankomst van de gasten worden vergroot. Een praktisch extraatje zijn de laden onder het tafelblad, zoals we die kennen van de bureaus. Als je jou bestek of ander keukengerei in deze laden opbergt, heb je het altijd bij de hand.

Je kunt niet zonder een kast, maar het kan ook een dubbele functie hebben. Als de ruimte groot genoeg is, kan deze als ruimteverdeler worden gebruikt. Je moet de achterwand een beetje mooier maken door hem te beschilderen met verf of stof.

Het indrukwekkende effect van een op maat gemaakt interieur kan nog worden versterkt door een lichte en vriendelijke totaalinrichting: zo lijken de ruimtes groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *