containerwoning

Complete gids over Containerwoningen

Luxe wonen voor een prikkie? Met containerwoningen kan het! Het idee is zeker niet nieuw maar sinds de opkomst van de Tiny House movement, lijkt ook de populairiteit van containerwoningen toe te nemen.

Containerwoningen zijn duurzaam, goedkoop te realiseren en makkelijk te vervoeren. Ze bieden dus een hoop mogelijkheden die met een normaal huis niet mogelijk zijn.Maar voordat je kiest voor deze optie heb je waarschijnlijk wel wat vragen betreffende de containerwoningen. Daarom hebben wij alle informatie over containerwoningen op een rijtje gezet.

Wat is een containerwoning?

Een containerwoning is een volwaardige woning die (deels) bestaat uit een of meerdere zeecontainers. Zeecontainers zijn een aantrekkelijke optie als basis voor woningen vanwege de robuuste constructie en de lage kosten. Het is namelijk goedkoper om containers om te smelten dan om ze terug te sturen, daarom kunnen gebruikte containers vaak tegen een lage prijs worden gekocht.

De afmetingen van een zeecontainer

Een zeecontainer is rond de 2,5 meter breed en de lengte varieert tussen de 6 en 12 meter. Toch betekent dit niet dat jouw huisje zo klein hoeft te zijn. Het is mogelijk om meerdere containers te bestellen en deze naast elkaar of op elkaar te plaatsen. Zo kun je jouw huisje zo klein of groot maken als je zelf wilt. Doordat zeecontainers van redelijk stevig materiaal zijn gemaakt is het ook erg makkelijk om muren weg te halen, zo maak je gemakkelijk van twee zeecontainers een kamer. Ook kun je de muren er natuurlijk inhouden om er twee kamers van te maken. Met zeecontainers kun je eindeloos spelen om er de ideale woning van te maken.

Wat kost een zeecontainer?

Een standaard zeecontainer, 2,5 bij 12 meter, kost je gemiddeld tussen de 1,000 en 3,000 euro. Het ligt er dus een beetje aan waar je de zeecontainer aanschaft. Hierna ben je er natuurlijk nog niet. Je moet de zeecontainer ook nog inrichten, dit kun je eigenlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld ligt de prijs hiervoor tussen de 10,000 en 15,000 euro.

Waar kun je een zeecontainer kopen?

Er zijn ontzettend veel verschillende websites waar je gebruikte en nieuwe zeecontainers kunt aanschaffen. Zelfs op marktplaats kun je gebruikte zeecontainers vinden. Ook bieden al deze websites veel verschillende soorten zeecontainers aan in verschillende maten. Het aanbod is dus enorm en het is aan jou om een container te vinden die het beste past bij wat jij wil, maar keus is er in ieder geval genoeg.

Containerwoning bouwen in Nederland

Wonen in een zeecontainer is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar je kunt hem niet zomaar neerzetten waar je wilt. Ook voor zeecontainers gelden natuurlijk regels. Als je ergens een zeecontainer wilt plaatsen dan moet je hiervoor een speciale vergunning aanvragen. De gemeente bekijkt deze aanvraag vervolgens en controleert of het plaatsen van de container geen risico’s oplevert en of het past in de omgeving. Bovendien kunt u hier ook de vergunning check doen waar je voor het specifieke adres kunt controleren of je een vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van de container.

Hoe ziet een containerwoning eruit?

Zoals je niet zal verbazen ziet een containerwoning eruit zoals jij wil dat een containerwoning eruitziet. Of je nou één container hebt of vier, je kunt ervan maken wat je zelf wilt. De mogelijkheden op het gebied van inrichting zijn eindeloos. Om je van wat inspiratie te voorzien, hebben we een paar interessante mogelijkheden voor het inrichten van jouw zeecontainer(s) op een rijtje gezet

Veel zeecontainerbewoners kiezen ervoor om een kant van de woning compleet weg te halen en hier een groot raam in te plaatsen. Dit is een logische keuze aangezien een containerwoning van zichzelf natuurlijk aan alle kanten dicht is en dat erg donker kan worden. Een voorwaarde hierbij is wel dat je geen buren hebt, anders kan een dergelijk groot raam afdoen aan privacy. Om jouw containerwoning nog unieker te maken kun je er ook voor kiezen om ramen met gekleurd glas te plaatsen. Hierdoor lijkt de woning direct niet meer op een container, maar een hip en moderne woning.

Ook wordt er vaak gekozen voor een afwerking aan zowel de binnen- als buitenzijde met een ander materiaal. Het metaal waar een zeecontainer van is gemaakt is dan ook niet een materiaal wat erg warm of gezellig aanvoelt. Hout is een goede optie om zowel de buitenkant als binnenkant wat mooier mee te maken.

Maar als het bekleden jou net te veel werk is dan kun je de container ook gewoon schilderen in elke kleur die je wilt. Wanneer je hier de juiste kleur voor kiest dan ziet de container er direct uit als een moderne woning.

Een voordeel van wonen in een container is dat je er later nog gemakkelijk een container bij kunt zetten. Wees dus niet bang om klein te beginnen. Stel dat je nu nog single bent, maar wel droomt van een gezin. Je kunt nu in een zeecontainer gaan wonen en deze later uitbreiden als de familie groeit, dit gaat een stuk makkelijker met het wonen in zeecontainers dan met een regulier huis. Je plaatst er simpelweg nog een container bovenop.

Een andere tip voor het inrichten van jouw zeecontainer is dat je moet bepalen welke delen in een huis echt belangrijk zijn voor jou, je hebt namelijk niet de vaste indeling die een gewoon huis je wel biedt. Je hebt de ruimte om de indeling volledig zelf te bepalen. Zo kan je kiezen voor een kleine badkamer en een grotere woonkamer met een loungebank maar je zou het ook kunnen omdraaien en een bubbelbad in jouw badkamer zetten. Daadwerkelijk alles is mogelijk, binnen jouw budget natuurlijk.

Kortom, alles is mogelijk wanneer je van een zeecontainer of meerdere zeecontainers jouw woning gaat maken. Je kunt er eentje kiezen en meegaan in de tiny living trend, of je kunt er meerdere kopen en een ware villa bouwen. Met een beetje creativiteit kun je heel ver komen wanneer je van zeecontainers een woning gaat bouwen. Ga dus op onderzoek uit en maak er wat moois van!

Waarom kiezen voor een containerwoing?

Steeds meer mensen willen een betaalbare en individuele leefruimte die naar eigen inzicht kan worden ingericht. Toch twijfelen veel mensen aan de beslissing voor hun eigen huis, omdat een dergelijke vorm van wonen niet overeenkomt met hun eigen ideeën en wensen. Voor veel van deze mensen is een zeecontainer als basis voor hun eigen levenscentrum de ideale oplossing. In tegenstelling tot een complete woning zijn zeecontainers zeer goedkoop, kunnen ze gemakkelijk naar eigen wens worden ingericht en bieden ze nog steeds de bewuste flexibiliteit die veel mensen met het bezit van een woning verliezen.

Wat is jou reactie?

Leuk dat je het tot het einde gehaald hebt! Hopelijk heb je ook wat gehad aan de informatie die ik hier verzameld heb. Ik ben er aardig lang mee bezig geweest en zou het superleuk vinden als je hieronder een berichtje achter laat!

Tips, ideeën, klachten, suggesties, adviezen of opmerkingen alles is welkom!